Familjen Hjärtsjö 2017-06-21T16:13:06+00:00

Project Description

Ljusare tillvaro i köket

Sista sträckan till familjen Hjärtsjös mangårdsbyggnad utanför Borensberg går genom en vacker allé. Mitt framför entrén ligger en grusad rundel och bakom huvudbyggnaden, som flankeras av två flyglar, ramar sjön Boren in den stora gården.

När Hannas familj flyttade in i juli 2016 blev hennes barn sjätte generationen i släkten att bo på gården, som varit i deras ägo sedan 1880. Hanna växte själv upp i mangårdsbyggnaden som kapten K.U. Bergenstråle lät uppföra 1806. Byggmästare var traktens unga stjärnskott på den tiden, Abraham Nyström.

Inför inflyttningen renoverades köket om från grunden. Och precis som Hannas föräldrar gjorde vid den senaste köksrenoveringen 1983 överlät familjen ansvaret till Falerum Kök.

– Mina föräldrar har alltid varit väldigt nöjda med köket så vi följde deras rekommendation, förklarar Hanna. Det förra köket var fortfarande i utmärkt skick men vi kände att vi ville ha något ljusare.

”En plats för samvaro”

Idag samlas familjen ofta för att umgås i deras nyrenoverade kök i lantlig stil. Det är betydligt ljusare än tidigare, övervägande i vitt, och har flera moderna inslag som förädlar den gamla stilen. Mellan två inbyggda soffor ståtar ett högt vitrinskåp med korsade rutor upptill.

– För oss är köket en plats för samvaro, fortsätter Hanna. Den halva köksön utan underskåp och de inbyggda sofforna skapar naturliga sittplatser som bidrar till att vi stannar i köket längre. Sen är det väldigt funktionellt och smidigt med en extra diskho och en större spis med två ugnar.

Bokhylla och garderobslösning

I samband med renoveringen byggde Falerum Kök även en garderob och en stängd bokhylla i samma lantligt snitt som köket.

– Det blev som en trestegsraket. Först köket, sedan en garderobslösning till sonens rum och så slutligen en stängd bokhylla med luckor nertill och glashyllor upptill. Vi är supernöjda med allting. Falerum Kök lyssnar noga, krånglar aldrig och är otroligt flexibla för ändringar, avslutar Hanna.

FAKTA
FAMILJEN Hjärtsjö
BOSTAD Mangårdsbyggnad
ORT Österskog
ANTAL RUM 15 st
BOYTA 400 kvm
HÄR BOR Hanna, Tobias, barnen Ebba, Karl och en hund